- Ta tillvara ditt köksavfall: blanda med jord och täck med jord
lock ovanpå för nästan sluten process - Kompostering – Energiväxlingen sker
- Odla i din nya jord
Ta tillvara ditt köksavfall
Återbruka en godisburk eller samla i en hink med lock i köket. Man kan ha hela processen i godisburken, men för större mängder är det förstås enklare att ta en större behållare.
Blanda köksavfallet med jord, ungefär lika mycket jord som avfall.
Täck ytan med jord och sätt lock på. En liten mängd luft behövs, och man kan då göra ett litet hack i ovankanten på burken/hinken, eller inte trycka ner locket så hårt.
Även för den som bor i lägenhet kan solkomposten fungera bra. Vintertid kan man förvara färdigblandade burkar/hinkar på en balkong eller i förråd/garage om man har tillgång till det.
Processen kräver sol/värme och om man har plats kan man vintertid ha burkar i ett fönster inomhus med förstärkt fönsterbräda.
Man kan förvara behållarna kallt i ett förråd/garage/växthus med locket helt slutet under vintertid. När våren kommer lättar man lite på locket, lägger en tyngd på om det är utomhus, och så kommer processen igång.
När våren kommer kan man ha behållarna på balkongen. Vid 0C händer inte mycket med processen, men mikrolivet blir aktivt så fort det blir varmare.
Olika behållare – återanvänd!
En fördel med solkomposten är att du kan använda behållare som du redan har, gamla hinkar, lådor eller tunnor och om lock saknas kan du ta en glasskiva om du har, eller köpa ett begagnat grytlock.
Det spelar ingen roll om behållaren är genomskinlig, vit, svart eller blå, det går lika bra med alla.
Om du väljer ett genomskinligt lock så kan du lätt se att processen kommer igång.
Vilken jord ska jag blanda med?
Erfarenheten visar att det går bra med i stort sett vilken jord som helst, men ju mer mikroliv den har desto fortare går processen.
Att använda soljord(från färdig solkompost) är ett sätt att snabba på processen. Om du odlar i krukor så är förra säsongens krukjord bra att blanda med.
Man kan gärna bottna med lite jord i behållaren innan man börjar fylla på.
Täck med jord och lägg lock på
Processen = Energiväxlingen
För att komposteringen ska komma igång behövs värme, så placera behållaren på ett soligt eller varmt ställe. Det går alltså att kompostera klart även på vintern om du kan ha kärlen i ett pannrum eller varmt förråd/garage.
Kärlen kan även stå utomhus under vintern med locken helt stängda, och när vårvärmen kommer kan du placera dem i solen och lätta lite på locken.
Lägg en tyngd på så att nyfikna djur inte kommer in!
Har du tillgång till växthus så är det en utmärkt vinterförvaring, och processen kommer igång tidigt på våren.
Hur snabbt går det?
Hur snabbt komposteringen går kommer alltid att variera, men med mikrolivets hjälp går det snabbare i den här processen jämfört med konventionell kompostering. Och det är minimalt med energiförluster och utsläpp av olika gaser eftersom processen är näst intill sluten.
Ett experiment med morot inomhus blev färdig kompostjord på mindre än 6 veckor.
Faktorer som påverkar hur snabbt det går
- mängden jord i förhållande till mängden matrester
- vilket mikroliv den tillsatta jorden har
- hur mycket man blandar runt med jorden i kärlet
- hur finfördelade matresterna är
- vilka matrester man har (äggskal, avokadokärnor mm får följa med till odlingen)
- hur varmt kärlet står
- fuktigheten i kärlet (tillsätt lite vatten om processen inte kommer igång)