Fakta

Fakta: Processen – Energiväxling

En process där grundprincipen är att avdunstning från processen kondenseras mot behållarens lock och återgår i droppform. Detta möjliggör snabb energiväxling. Mikroorganismerna i jorden tar upp energin i de biologiska restprodukterna, omvandlar den och binder den med stoff och mikroorganismer i aggregatform.

Processen är beroende av energi i form av värme. En plats i solen är det som gäller. Vid 0 grader avstannar processen.

Låg tillförsel av värme innebär bara att processen blir långsam. Men hög tillförsel kan ge problem. Kondensen blir kraftig och biomassan kan inte ta upp all vätska. Det bildas då lakvatten i botten av behållaren.
Det enklaste sättet att är att tillföra mera torr jord och mixa. Ett hål i botten av behållaren och något under att ta tillvara lakvattnet är ett annat sätt.

Fakta: Odling

Soljorden är ingen såjord. När fröna gror tar mikroorganismerna hand om groddarna. Samma gäller sättlök – när de nya rötterna växer ut bryts de ner och löken dör.
Det är alltså plantering av växter som redan har blad som gäller.

Enklast är att plantera direkt i behållaren från steg 2. Då kan man odla inne eller ute allt efter förutsättningarna.

En odlingsbänk av något slag kan vara bra, exempelvis pallkrage.
Det blir lättare att klara av sniglar och ogräs. Ställer man dem på LECA-block ökar livslängden och man tar vara på mer solenergi, som tas upp av blocken.

Väljer man växter med stor bladyta kan man få stor energiupptagning. Exempelvis jordärtskocka, squash, majs, kål och potatis. De olika växterna kan kombineras på många olika sätt. Indianernas “three sisters” är ett exempel, alltså bönor, majs och squash.

Väljer man jordärtskocka bör man tänka på att de helst ska kunna ligga kvar i jorden hela hösten och eventuellt även över vintern. Squash och pumpa passar bra här – man skördar dem vartefter utan att gräva.

Sen är det givetvis marktäckning som gäller. Läs mer på www.fobo.se.

Meny